Airborne

Geschiedenis van de Airborne in de gemeente Renkum

Een belangrijk onderdeel van 100 jaar Renkum is de geschiedenis van de Airborne, een operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog die deel uitmaakte van de grotere slag om Arnhem.

Waarom willen wij hier aandacht aan besteden? Overal lezen we berichten en zien we nieuws over de oorlogen om ons heen. Door verhalen te vertellen over vroeger krijg je een beeld wat oorlog voor jou kan betekenen in je eigen woonplaats en hoe belangrijk vrede voor ons allemaal is. Daar moet je soms heel hard voor vechten.

Op de fietsroute kom je herdenkingspunten tegen en staan overal gidsen die je iets vertellen over de oorlog in en om Renkum. Speciaal voor je jonge kinderen hebben we een puzzeltocht gemaakt, ook met vragen over de Airborne die je samen met je ouders kunt beantwoorden en waar je een mooie prijs mee kunt winnen.

De Airborne-operatie was een gecombineerde aanval van Britse, Poolse en Amerikaanse troepen. De Britse 1e Airborne Divisie werd gedropt in de omgeving van Oosterbeek, terwijl de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade ten noorden van Driel landde en de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie bij Nijmegen de Waal overstak. De bedoeling was dat de Britse en Poolse troepen elkaar bij Arnhem zouden ontmoeten en zo een bruggenhoofd zouden vormen.

De strijd in Renkum begon op 17 september 1944, toen de Britse troepen landden bij Wolfheze en Oosterbeek. De Duitse troepen waren echter goed voorbereid en wisten de geallieerde troepen terug te dringen naar een klein gebied rond de Rijnbrug bij Arnhem. De gevechten in en rond Renkum waren hevig en duurden enkele dagen. De Britse troepen konden echter niet doorbreken naar Arnhem en werden uiteindelijk gedwongen zich terug te trekken naar Oosterbeek.

De terugtocht was een nachtmerrie voor de geallieerde troepen. Ze werden aangevallen door Duitse troepen en moesten zich door vijandig gebied verplaatsen. Velen sneuvelden of werden gevangengenomen. Uiteindelijk wisten slechts een handvol soldaten de rivier over te steken en te ontsnappen.

Vandaag de dag herinneren veel monumenten en musea in Renkum aan de gebeurtenissen van de Airborne-operatie. Het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek is het belangrijkste museum dat gewijd is aan de operatie. Ook zijn er verschillende monumenten en gedenkplaatsen in de gemeente te vinden, zoals het Airborne-monument in Renkum en de John Frostbrug in Arnhem, vernoemd naar de commandant van de Britse troepen die de brug probeerde te veroveren.

De Airborne-operatie in Renkum is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Het herinnert ons aan de dappere strijd van de geallieerde troepen en de offers die zij hebben gebracht om Europa te bevrijden van de nazi-bezetting.